“Wat moet je eigenlijk met al die paarden?” Regelmatig krijg ik deze vraag.

Een goed excuus is, dat ze niet allemaal van mij zijn, maar ook van mijn dochters. Maar dan nog, zoveel paarden je kan er toch maar op één tegelijk rijden?
Ja dat klopt, maar ik heb mijn paarden niet alleen om op te rijden, de paarden zijn een onderdeel van mijn leven. En wat ik nog belangrijker vind is dat ik samen met mijn paarden coaching aanbied. De paarden zijn mijn co-coaches tijdens de sessies met kinderen, jongeren of volwassenen.
Paardencoach, soms brengt deze naam mensen in verwarring. Coach je dan de paarden? Nee, ik coach mensen, dat doe ik samen met de paarden, maar eerlijk gezegd doen de paarden het meeste werk.
Paardentherapie, paardencoaching of equine assisted coach: er zijn veel verschillende benamingen en opleidingen voor. Kies altijd een coach die qua werkwijze bij je past, en wat nog belangrijker is: voelt het goed om bij diegene te zijn?

Ik ben ervan overtuigd dat coaching of therapie met paarden soms beter werkt voor mensen dan een gesprek met een hulpverlener achter een bureau. Niemand wordt er toch gelukkig van om steeds maar weer hetzelfde verhaal te moeten vertellen, het wroeten in je verleden. Natuurlijk kan je niet om het verleden heen maar is het niet belangrijker om te kijken naar de toekomst?
Elke keer sta ik er weer versteld van wat een paard bij iemand teweeg kan brengen. Wat voor inzichten mensen krijgen als ze samen met een paard aan de slag gaan. Wat voor steun een paard iemand kan bieden als je het even niet meer weet of als het je allemaal te veel wordt. Een paard leeft in het hier en nu en heeft geen eigen agenda. Een paard geeft feedback op je gedrag. Een paard prikt door mooie woorden heen laat zien wat er op dat moment werkelijk gebeurt.
Bij Kuddewijsheid bieden wij paardencoaching aan waarbij jij ervaringsgericht kunt leren, leren door dingen te doen, ervaren in plaats van praten. Oplossingsgericht, de nadruk ligt niet op de oorzaak, maar op de toekomst, de oplossing zit in jezelf. Jouw inzicht staat centraal, de rol van coach is faciliterend en non-directief. De activiteiten vinden in principe plaats naast het paard, niet erop.

Verhalen uit de praktijk

Paardencoaching en het effect ervan is niet altijd even makkelijk uit te leggen. Het spreekt pas echt tot de verbeelding als ik vertel hoe sessies verlopen en wat er soms allemaal gebeurt. Soms zeggen mensen je gaat helemaal stralen als je vertelt over de sessies. Dat is ook zo, want hoe fijn is het als ik merk dat mensen tot zichzelf komen bij de paarden. Daarom zal ik proberen regelmatig een sessie uit te schrijven zodat jullie meer inzicht kunnen krijgen in wat coachen met paarden voor iemand kan betekenen. Hierin zal ik beschrijven wat er in de sessie gebeurt, natuurlijk anoniem en met toestemming van de coachee.

Pin It on Pinterest

Share This